woensdag 21 juni 2017

Handelcijfers, olieprijs, brandstof en meer


Zolang de olieprijs slechts gematigd blijft stijgen, hoeft dat geen slecht nieuws te zijn voor de Europese handelscijfers. Dat schrijft Stephanie Kelly, Europees econoom bij de Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments (SLI),  dinsdag.

Handelscijfers

Prijsbewegingen op de olie- en grondstoffenmarkt hebben een significante impact: de handelscijfers stijgen als de energieprijzen dalen, en andersom. Toch verwacht Kelly niet dat de handelscijfers zullen verslechteren in 2017. Daarvoor is de stijging van de olieprijs te gematigd. De voorspelling is dat de prijs voor een vat Brent-olie, graadmeter voor de olieprijs, de komende drie jaar rond de $55 blijft hangen.

Olieprijs 

Analisten bij Citigroup verwachten juist dat de olieprijs in de tweede helft van dit jaar al boven de $60 per vat Brent uit zal komen. Dat gebeurt volgens hen als landen zich houden aan de afgesproken productiebeperkingen. Als het Opec-akkoord over de beperkingen niet verlengd wordt, kan de olieprijs flink omlaag schieten. Onzekere toevoer van de brandstof uit turbulente regio's kan de energieprijs daarentegen weer opdrijven.

Brandstof 

Brandstof is goed voor 17% van de totale import van de eurozone. De regio heeft een handelstekort in brandstoffen van €157 miljard, tegenover een algemeen handelsoverschot van €269 miljard.

Energiekosten

Energiekosten bepalen ook in hoge mate inflatie: dat het algemene inflatiecijfer voor de eurozone de laatste maanden richting de 2% steeg, is volgens Kelly te danken aan het herstel van de energieprijzen in diezelfde maanden. Het inflatiecijfer voor maart valt naar verwachting weer lager uit, omdat de energieprijsstijging minder agressief was.

Productieprijs 

De producentprijsindex (PPI) stijgt mee met de olieprijs. De huidige producentenprijsinflatie van 4,5% is het hoogste sinds 2011. Energieprijzen zijn een groeiende kostenpost voor bedrijven, die moet worden doorberekend naar de consument. Met enige vertraging verwacht Kelly daarom ook de bredere consumentenprijsindex te zien stijgen. Energieprijzen wegen in die index voor 9,5% mee, maar lijken nog weinig effect hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten