woensdag 3 mei 2017

Zwemmen is goed voor lichaam en geest

Bewegen is gezond. Het geeft je een fris gevoel, houdt je fit en het geeft je zelfvertrouwen. Een zwembad kopen zorgt ervoor dat je waar en wanneer je wilt kan zwemmen. Onderzoeker Richard Bailey onderzocht de positieve effecten van zwemmen en ontwierp op basis daarvan het Human Capital Model. Hierbij kwam hij tot de volgende zes positieve kernelementen van bewegen die je met zwemmen verwezenlijkt:

Fysieke waarde

Het is een open deur en voor de hand liggend: zwemmen is goede voor je fysieke gesteldheid. Het verbetert je gezondheid en je vermindert de kans op (al dan niet chronische) ziekten.

Emotionele waarde

Zwemmen geeft adrenaline. Het verhoogt je zelfvertrouwen en bijbehorende eigenwaarde. Je krijgt ook antidepressiva als cadeau: zwemmen voorkomt stoornissen, angst en stress.

Sociale waarde

Zwemmen doe je vaak niet alleen. In Nederland is het vaak niet warm genoeg om op het strand te zwemmen. In een zwembad kom je genoeg mensen tegen die dezelfde bezigheid doen waardoor je snel met iemand bindt. Ga je naar het strand, dan is de zon waarschijnlijk de reden. En als er zon is, dan is half Nederland bij wijze van op het strand. Het is dus goed voor je sociale vaardigheden en het vergroten van je netwerk.

Persoonlijke waarde

Zwemmen verbetert je persoonlijke competenties. Uit onderzoeken blijkt dat het een positief effect geeft op competenties omtrent samenwerking, communicatievaardigheden, besluitvorming, probleemoplossend vermogen en assertiviteit. Daarbuiten stimuleert het je verantwoordelijkheidsgevoel.

Intellectuele waarde

Beweging zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je hersenen toeneemt. Ook maakt het je alerter. Zwemmen maakt dus niet alleen fitter, maar stimuleert ook de hersenontwikkeling.

Financiële waarde

Omdat beweging en zwemmen de bovenstaande effecten heeft, maakt het deze mensen competitieveren productiever. Dat leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten