woensdag 3 mei 2017

Verhuizen naar rijkere buurt geen oplossing


Jongeren laten verhuizen een achterstandswijk naar een meer welvarende wijk: het blijkt geen oplossing te zijn. Sterker nog, het veroorzaakt meer probleemgedrag. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoek van Jaap Nieuwenhuis van de TU Delft (Faculteit Bouwkunde).

Het huidige beleid is erop gericht om jongeren in achterstandswijken te laten verhuizen naar meer welvarende wijken. Het idee is dat de nieuwe bewoners hierdoor makkelijker de weg omhoog kunnen vinden. Niets blijk echter waar. In het onderzoek werden vijf jaar lang jongeren tussen 12 en 16 jaar onder de loep gehouden. In plaats van voorspoed kregen zij juist meer last van angst en depressie, vertoonde ze agressiever gedrag en kwamen ze vaker in conflict met ouders. Het beleid blijkt dus geen vruchten af te werpen.

De verklaring licht volgens het onderzoek in het sociale domein. Jongeren die van achterstandswijken verhuizen naar welvarende buurten zien dat hun buurtgenoten een betere economische positie hebben. Dit vertaald zich vervolgens in probleemgedrag. Een beter beleid zou zich volgens het onderzoek moeten richten op het onderwijs. Hierbij zal geïnvesteerd moeten worden in het onderwijs in plaats van groepen te mengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten